Blat kuchenny jest najważniejszym miejscem w kuchni, dlatego trzeba się dobrze zastanowić przed podjęciem decyzji o rodzaju materiału, z którego ma być wykonany. W sklepach mamy do wyboru kilka rodzajów materiałów – drewno, laminat, granit, ceramika. Ale ostateczny akcent kuchni możemy nadać, stosując blaty kuchenne wykonane z kompozytu lub metalu.
Blaty kompozytowe.
Znamy je pod różnymi nazwami – corian, staron, top stone. Wykonane są w ten sposób, że warstwa kompozytu tj. mieszanki zmielonych minerałów, żywic i pigmentów jest naklejana na płytę wiórową lub MDF.
Zalety:
– bardzo trwałe i odporne, trudno je zarysować,
– są łatwe do naprawienia – w miejsce ubytku po prostu wkleja się identyczny materiał,
– dają się dowolnie kształtować,
– łączenia są w ogóle niewidoczne, a cały blat wygląda jakby był zrobiony z jednolitej masy,
– można je zawinąć na ścianę, tworząc w ten sposób ochronną listwę, a także wkleić w blat zlewozmywak z tego samego materiału,
– dostępne w kilkudziesięciu kolorach.
Wady:
– jedyną wadą jest ich wysoka cena przez co nie każdy może sobie na nie pozwolić.
Blaty metalowe.
Blat metalowy to płyta wiórowa lub pilśniowa pokryta warstwą stalowej blachy, aluminium lub miedzi grubości około 3 mm. Należy do najtańszych, co nie znaczy, że jest zły. Jest równie trwały, szczególnie gdy jest wykonany z aluminium lub ze stali kwasoodpornej. Jego powierzchnia może być gładka lub fakturowana. Boki mogą być wykończone pod kątem 90 stopni lub zaokrąglone. W metalowy blat można wspawać zlewozmywak.
Zalety:
– trwały szczególnie ten wykonany ze stali wyższej jakości,
– odpijając światło, powiększa optycznie wnętrze,
– niezwykle higieniczny – na jego powierzchni nie gromadzą się drobnoustroje,
– odporny na wilgoć,
— łatwy w utrzymaniu czystości.
Wady:
– widać na nim tłuszcz i każdą kroplę wody,
– krojąc nożem bezpośrednio na blacie, można go zarysować
Więcej w temacie znajdziesz na stronie: blaty kuchenne Belmeb